TIM MFH ATM DI COXS BAZAR SUDAH DIPANGGIL PULANG

KUALA LUMPUR: Anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang ditugaskan bagi Hospital Medan Malaysia (MFH) di wilayah Ukhia Cox’s Bazar, Bangladesh telah dipanggil pulang ke tanah air.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kesemua 56 anggota tim MFH ATM diarahkan pulang susulan penularan wabak Covid-19.

“Kita memang ada hantar 56 anggota di Cox’s Bazar dan semua dipanggil balik apabila penularan Covid-19,” katanya kepada pemberita dalam sidang media Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang disiarkan stesen televisyen hari ini.

Sinar Harian melaporkan lebih 97,000 pesakit telah dirawat di MFH yang turut melaksanakan lebih 3,520 pembedahan, menyelamatkan ribuan nyawa rakyat tempatan dan pelarian etnik Rohingya di Bangladesh.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang sebelum ini dilapor memaklumkan operasi hospital itu akan dilanjutkan hingga Disember 2021.

Reuters dua hari lalu melaporkan seorang warga emas Rohingya meninggal dunia di kem pelarian di Cox’s Bazar akibat Covid-19.

Sekurang-kurangnya 29 kes positif Covid-19 telah dilaporkan di kem berkenaan sejak kes pertama dikesan pada 14 Mei lalu. — AlHijrah Online/ Zaim Zamani

Leave a Reply