UCAPAN RIP: JADIKAN PANDANGAN MUFTI SEBAGAI RUJUKAN

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Idris Ahmad bercakap pada sidang media selepas Majlis Perhimpunan Dwibulanan Agensi Hal Ehwal Agama dan Pelancaran Aplikasi Al-Hijrah Plus di Dewan Besar Tabung Haji. — BERNAMA

KUALA LUMPUR: Umat Islam di negara ini dinasihatkan untuk mendengar padangan mufti dan ulama tempatan berhubung ucapan ‘rest in peace’ (RIP) bagi menzahirkan takziah kepada orang bukan Islam yang meninggal dunia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad berkata pandangan mufti dan ulama tempatan perlu dijadikan rujukan untuk perkara tersebut.

“Kita pakai pandangan mufti,” jelas Idris semalam pada sidang media selepas Majlis Perhimpunan Dwibulanan Agensi Hal Ehwal Agama dan Pelancaran Aplikasi Al-Hijrah Plus di Dewan Besar Tabung Haji.

Beliau berkata demikian ketika ditanya berkenaan penggunaan ucapan RIP.

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan (PMWP) minggu lalu memaklumkan seseorang muslim tidak boleh berdoa memohon keampunan bagi orang bukan Islam kerana itu termaktub di dalam nas yang jelas.

Jelas PWMP, ucapan “RIP” atau “Rest in Peace” merupakan doa yang dibacakan oleh orang bukan Islam, maka umat Islam dilarang daripada mengucapkannya.

“Para ulama fiqh bersepakat bahawa perbuatan memohon keampunan bagi orang yang mati dalam keadaan bukan Islam atau kafir adalah dilarang.

“Bahkan ada pendapat yang lebih keras mengatakan individu yang memohon keampunan bagi orang kafir juga turut dihukum kafir.

“Ini kerana ia berlawanan dengan nas yang jelas bahawa Allah SWT tidak akan mengampunkan sesiapa yang berlaku syirik kepada-Nya,” kata PMWP.

Namun PMWP berkata, Islam sangat menghormati kematian manusia di mana sunnah bagi orang Muslim untuk mengucapkan takziah dan ucapan-ucapan yang baik kepada orang bukan Islam. – AlHijrah Online

Leave a Reply