USTAZ BAWA JEMAAH TIDAK VAKSIN TUNAI UMRAH AKAN DIPANGGIL – MENTERI AGAMA

PUTRAJAYA: Pihak berkuasa agama akan memanggil seorang ustaz yang mengaku membawa jemaah tidak divaksin ke Arab Saudi bagi menunaikan umrah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Idris Ahmad berkata, pihaknya kesal dengan tindakan individu tersebut sekiranya ia benar berlaku.

“Saya mengharapkan kepada pihak bertanggungjawab untuk disiasat, kerana syarat yang ditetapkan adalah perlu lengkap divaksin, jadi bagaimana mereka yang tidak lengkap divaksin boleh terlepas untuk menunaikan umrah.

“Perkara tersebut sepatutnya tidak boleh berlaku, kerana niatnya untuk menunaikan ibadah umrah. Bila perkara tersebut berlaku, ia tidak seiring dengan niat menunaikan ibadah itu,” katanya.

Ujar Idris, walaupun pengurusan ibadah umrah bukan berada di bidang kuasa kementeriannya, namun pihaknya boleh memberikan nasihat atau mendapatkan penjelasan dari ustaz tersebut.

Sementara itu, Idris memaklumkan kebenaran menunaikan ibadah haji melibatkan jemaah Malaysia masih dibenarkan pihak berkuasa Arab Saudi.

Namun, kebenaran menunaikan ibadah tersebut hanya tertakluk pada jumlah kuota yang telah ditentukan.—AlHijrah Online

Leave a Reply