WISMA PUTRA PANTAU RAKYAT MALAYSIA DITAHAN DI SOMALIA

KUANTAN: Kementerian Luar Negeri memantau perkembangan seorang rakyat Malaysia yang ditahan di Somalia selepas berdepan dengan tindakan perundangan, baru-baru ini.

Menterinya, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, Wisma Putra difahamkan Ahmad Mustakim Abdul Hamid ditahan kerana didakwa memasuki Somalia dengan tujuan penglibatan aktiviti kumpulan militan Al-Shabab.

Ujarnya, pegawai dari Kedutaan Malaysia di Khartoum, Sudan telah berhubung serta mengadakan lawatan konsular ke atas tahanan berkenaan bagi memastikan tahap kesihatannya berada dalam keadaan baik serta kebajikannya terpelihara.

“Kedutaan Besar Malaysia di Khartoum akan terus memantau perkembangan kes ini dan menghulurkan bantuan konsular yang sewajarnya kepada Ahmad Mustakim.

“Kalau didakwa kita perlu menghormati undang-undang negara itu, tetapi kita akan memastikan apabila didakwa di mahkamah, Ahmad Mustakim akan diberikan hak untuk mendapatkan keadilan dan diadili dengan adil dan sewajarnya,” katanya.

Saifuddin mengulas, pihak keluarga Ahmad Mustakim juga sudah dimaklumkan mengenai perkara tersebut dan memberitahu keadaan penahanan, situasi serta perkembangan terkini.

Wakil Malaysia di Somalia akan turut hadir semasa perbicaraan berlangsung bagi mengikuti perkembangan semasa tahanan tersebut.—AlHijrah Online

Leave a Reply