BANJIR PAHANG: BAPA LEMAS, ANAK HILANG

KUANTAN: Seorang kakitangan Pejabat Hutan Daerah Jerantut terkorban akibat lemas manakala seorang anaknya hilang dibawa arus semasa meredah banjir di Kampung Gintong, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Jerantut Supt. Mazlan Hassan berkata mangsa, Zulkarnain Hitam, 58, dipercayai lemas sekitar 10.30 malam akibat dihanyutkan arus deras semasa berjalan kaki pulang ke rumah bersama tiga anak lelakinya selepas memindahkan kereta ke kawasan tinggi.

Seorang daripada anak lelakinya, Ukai Iskandar, 23, turut hilang semasa merentas arus deras dan sehingga pagi ini masih belum ditemui.

“Kesemua mereka difahamkan berjalan kaki dari Kampung Gintong untuk pulang ke rumah di Taman Perdana yang terletak kira-kira dua kilometer dari lokasi tempat Iskandar meletak kenderaan semasa kejadian berlaku,” katanya semasa dihubungi, hari ini.

Tambah Mazlan, dua lagi anak mangsa yang berusia 15 dan 13 tahun berjaya diselamatkan oleh orang awam.

Operasi mencari dan menyelamat (SAR) Ukai bermula jam 11 malam tadi melibatkan 17 anggota pasukan SAR, namun terpaksa dihentikan pada 3.30 pagi ekoran cuaca yang semakin buruk.

Mazlan menasihatkan orang ramai untuk sentiasa berwaspada dengan perkembangan banjir dan sentiasa mematuhi arahan pihak berkuasa sepanjang musim banjir bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.–AlHijrah Online

Leave a Reply