COVID19: MERCY MALAYSIA BINA KIOSK CUCI TANGAN DI SEKOLAH

KUALA LUMPUR: Mercy Malaysia akan membina unit-unit kiosk mencuci tangan di sekurang-kurangnya 30 sekolah di seluruh negara dalam usaha pertubuhan bukan kerajaaan itu membantu kerajaan mencegah risiko penularan COVID19 di sekolah.

Pembinaan 30 unit kiosk mencuci tangan di 30 sekolah terpilih itu membabitkan peruntukan RM300,000 sumbangan Maybank.

Sempena pembukaan sekolah hari ini, SMK Seri Iskandar di Bandar Seri Iskandar, Perak, menjadi antara 10 sekolah perintis projek itu yang membabitkan kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Perak Tengah, Mercy Malaysia dan Maybank.

Exco Mercy Malaysia, Norazam Ab Samah berkata projek kiosk cuci tangan di sekolah itu bertujuan mempromosikan amalan mencuci tangan dan kebersihan sebagai norma baharu pelajar mencegah penularan risiko pandemik COVID19.

“Sepuluh unit pertama di Perak Tengah ini adalah perintis bagi pembinaan 30 unit kiosk cuci tangan di 30 sekolah bagi fasa pertama projek pasca COVID19.

“Kita bercadang membina lebih banyak lagi di sekolah-sekolah di seluruh negara,” katanya ketika menghubungi AlHijrah Online di sini hari ini.

Majlis penyerahan kiosk mencuci tangan pertama di SMK Seri Iskandar pagi tadi turut dihadiri EXCO Belia, Sukan dan Multimedia Negeri Perak, Khairul Shahril; wakil PPD Perak Tengah, Shahrun Alias dan Pengetua SMK Seri Iskandar, Noorhasnah Alang.

Setiap unit kiosk mencuci tangan itu dilengkapi empat sinki dan material advokasi mengenai COVID19 dalam usaha menggalakkan amalan penjagaan kebersihan dalam kalangan pelajar bagi mengekang penularan wabak itu selepas penguat kuasaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) oleh kerajaan.

Hari ini adalah hari pertama persekolahan dibuka bagi pelajar yang terbabit dengan peperiksaan SPM, SVM, STPM dan STAM selepas semua sekolah ditutup sejak 18 Mac lalu selepas PKP dikuat kuasakan bagi mengekang penularan wabak COVID19. – AlHijrah Online/ Syed Azwan Syed Ali

Leave a Reply