Dakwa lihat MH370 terhempas – Saksi bersumpah dengan al-Quran

PETALING JAYA, 17 Januari –  Saksi warga Indonesia, Rusli Khusmin yang mendakwa melihat sendiri pesawat MH370 terhempas di lautan Sumatera membuat akuan sumpah dengan al-Quran pagi ini.

Rusli Khusmin menunjukkan koordinat tapak kejadian pesawat MH370 terhempas – Foto Sinar Online

Menurutnya, dia yang berada di tempat kejadian pada pagi 8 Mac 2014 menyaksikan pesawat itu rosak, asap hitam dan bau busuk asid daripada pesawat berkenaan.

“Saya melihat sendiri pesawat itu bergerak dari kiri ke kanan seperti layang-layang yang patah, tiada bunyi, hanya asap hitam seperti berpunca daripada kebakaran sebelum terhempas ke dalam air,” katanya yang diterbangkan khas dari Indonesia, dalam sidang media di Lake View Club hari ini.

Turut menyaksikan akuan sumpah itu Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Seri Nadzim Johan.

“Namun saya hampa kerana selama dua hari meninjau perkembangannya, tiada apa-apa yang timbul dari laut, tiada serpihan, hanya asap hitam dan bau busuk,” katanya yang juga merupakan nelayan dari Pengkalan Susu Indonesia.

Bagaimanapun dia berjaya merakam kejadian pesawat tersebut bersama bacaan sistem pengesanan global (GPS) termasuklah badan atau bayangan kejadian pesawat yang tenggelam di dalam lautan itu.

Rusli bersumpah al-Quran di hadapan saksi bagi membenarkan dakwaannya – Foto Sinar Online

Menurut Sinar Online, susulan itu Rusli hari ini menyerahkan data GPS , bukti di tapak kejadian dan impak kepada Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA) Datuk Seri Dr Jacob George.

Sementara itu, Dr Jacob berkata oleh itu pihaknya secara rasmi akan menghantar hasil bukti ini kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan menunggu tindakannya untuk menyelesaikan perkara ini.

Leave a Reply