EBIT LEW BERJAYA MASUK KE GAZA DENGAN DIIRINGI TENTERA MESIR

KUALA LUMPUR: Pendakwah Ebit Lew dan pasukannya yang dalam misi kemanusiaan telah berjaya tiba di Gaza, Palestin diiringi Tentera Mesir dengan kereta berperisai sepanjang perjalanan.

Menurut Ebit, kumpulannya yang pertama dalam dunia dibenarkan masuk melalui pintu Rafah selepas perang baru-baru ini.

“Menurut kedutaan Malaysia dan Unit perisikan Tentera Mesir kami team pertama dalam dunia yang dibenarkan masuk melalui Pintu Rafah selepas perang 2021 baru ini.

“Ada lebih 30 Ngo seluruh dunia sedang memohon. Sebahagian ada di Mesir. Doakan mereka semua dimudahkan Allah supaya lebih ramai dapat dibantu,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Beliau meluahkan rasa syukur kepada Allah SWT kerana berjaya masuk ke Gaza selain turut berkongsi perasaan sebak.

“Sebak sayu terasa seperti balik kampung halaman sendiri. Mungkin dari kecil berdoa untuk rakyat Palestin. Kini dapat jejak kaki ke sini.

“Saya minta maaf tidak memberi maklumat terkini sebelum ini atas faktor keselamatan,” katanya.

Ebit dan pasukannya menunggu hampir sebulan di Kaherah, Mesir sebelum mendapat kebenaran masuk ke Palestin.

Beliau berlepas dari Kuala Lumpur Misi Bantuan Kemanusiaan Gaza Palestin pada 25 Mei lalu.

“Terima kasih Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yangd ari mula membantu pasukan kami.

“Terima kasih Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang sangat banyak membantu dan turut menyumbang bersama.

“Terima kasih juga kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menghubungi Presiden Mesir dengan menyebut tentang misi kami,” katanya.

Beliau turut meluahkan ucapan terima kasih kepada Palestin Palestine Red Crescent society dan Malaysian Red Crescent yang membantu segala urusan dan menjaga keselamatan mereka. — AlHijrah Online

Leave a Reply