FASA 1 PPN DITERUSKAN SEHINGGA TIGA INDIKATOR DICAPAI

KUALA LUMPUR: Kerajaan hari ini mengumumkan Fasa 1 Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyeluruh dikekalkan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) sehingga tiga indikator nilai ambang utama dicapai.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, berdasarkan penilaian risiko yang telah dilaksanakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kerajaan akan mengekalkan lagi tempoh Fasa 1 di seluruh negara seperti yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum disahkan hari ini.

“Ketiga-tiga indikator nilai ambang tersebut ialah purata kes harian COVID19 menurun di bawah 4,000 kes, kadar penggunaan katil di unit rawatan rapi (ICU) pada paras sederhana serta kadar vaksinasi bagi populasi yang telah menerima dua dos lengkap mencapai 10 peratus.

“Justeru, peralihan daripada Fasa 1 ke Fasa 2 akan mengambil kira ketiga-tiga indikator itu sebelum ia diputuskan. Secara keseluruhan, PPN adalah strategi peralihan keluar dari kemelut pandemik COVID-19 yang merangkumi empat fasa melibatkan pelan peralihan fasa PKP secara berperingkat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebelum ini kerajaan mengumumkan PPN merangkumi empat fasa yang akan beralih secara berperingkat. — AlHijrah Online

Leave a Reply