FAHMI SANGGAH FITNAH BERKEMPEN DI MASJID, SEDIA BERI KERJASAMA KEPADA JAIS

Sumber Gambar: BERNAMA

PUTRAJAYA: Menyanggah dan kecewa dengan fitnah yang dilemparkan kononnya beliau berkempen di masjid, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil sedia memberi kerjasama penuh kepada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sekiranya diperlukan.

“Insya-Allah sekiranya dipanggil, saya sedia untuk tampil,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan ucaptama pada program Hari Sektor Awam Malaysia di sini hari ini.

Sebelum ini tular di media sosial beberapa keping gambar Fahmi dengan dakwaan beliau berucap mengenai isu politik di ruang solat utama Masjid Nurul Yaqin, Kampung Melayu Seri Kundang, Rawang.

Menzahirkan kekesalan dengan tindakan pihak yang cuba mempolitikkan hal berkenaan, Pengarah Komunikasi Pakatan Harapan itu juga sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan saman terhadap penyebar fitnah.  

Semalam, media melaporkan JAIS telah menerima aduan berhubung perkara tersebut dan memanggil nazir masjid itu bagi mendapatkan keterangan.

Fahmi berkata beliau telah memberi penjelasan di laman sosial Facebook dan Twitter bahawa beliau dijemput oleh ahli jawatankuasa masjid berkenaan untuk menjelaskan mengenai punca pengharaman kumpulan muzik The 1975 dan pembatalan konsert Good Vibes Festival.

“TIADA langsung sentuh isu lain,” katanya dalam hantaran berkenaan.

Pada 22 Julai lepas, kerajaan telah mengeluarkan arahan pembatalan konsert itu di Litar Antarabangsa Sepang susulan perbuatan jelik dan kurang sopan vokalis The 1975, Matty Healy, ketika melakukan persembahan.–AlHijrah Online

Leave a Reply