FORMAT UPKK DIGANTI SECARA PENILAIAN PENUH

PUTRAJAYA: Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) bagi calon 2020 dan 2021 bagi subjek bertulis yang dijadual pada 15 hingga 18 November depan akan digantikan dengan pelaksanaan berbentuk penilaian sepenuhnya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator idris Ahmad berkata, pelaksanaan UPKK secara penilaian tidak akan menjejaskan mutu terhadap tahap penguasaan murid dan peluang untuk ke sekolah menengah.

“Keputusan ini tidak akan menjejaskan penilaian terhadap tahap penguasaan murid-murid kepada subjek yang dipelajari bermula dari Tahun 1 hingga Tahun 6.

“Kemenjadian murid-murid di dalam pendidikan mampu dinilai melalui pelbagai kaedah. Justeru, bagi tujuan ini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan memaklumkan kaedah serta tarikh pelaksanaan bagi menggantikan ujian bertulis tersebut,”dalam kenyataannya, hari ini.

Jelas Idris Ahmad, melalui pengumuman ini guru KAFA dan murid hendakklah terus membuat persediaan rapi bagi menghadapi proses selanjutnya yang akan dilaksanakan oleh JAKIM nanti.

Sementara itu, Idris Ahmad memaklumkan bahawa pengoperasian Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) di seluruh negara bagi murid Tahun 1 hingga 6 akan diteruskan secara Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sehingga takwim persekolahan tahun 2021 berakhir.

“Ibu bapa diminta memastikan anak-anak mengikuti aktiviti Pendidikan KAFA secara PdPR.

“JAKIM sentiasa komited bagi memastikan Pendidikan KAFA bergerak seiring demi memastikan kemenjadian murid,” katanya.–AlHijrah Online

Leave a Reply