Hina ATM: Pekebat mahu Yew Yin disiasat

Sebahagian dari ahli Pertubuhan Kebajikan Bekas Tentera Tidak Berpencen Negeri Johor (PEKEBAT Johor) yang menyuarakan bantahan mereka terhadap penghinaan Koon Yew Yin di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Utara semalam.

JOHOR BAHRU – Seramai 40 ahli Pertubuhan Kebajikan Bekas Tentera Tidak Berpencen (PEKEBAT) Negeri Johor melancarkan bantahan aman di depan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Utara (JBU), di sini semalam susulan kenyataan penghinaan ahli perniagaan, Koon Yew Yin terhadap pasukan tentera.

Pengerusinya, Mejar (B) Md Razali Md Lani berkata, kenyataan Yew Yin itu adalah penghinaan melampau terhadap anggota veteran  dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), juga mengundang keresahan dan mengganggu ketenteraman awam.

“Bagi Koon Yew Yin yang berada di negara aman damai dengan sesuka hati dan celupar menyatakan bahawa kami anggota veteran dan ATM hanya makan tidur sahaja, siapakah sebenarnya yang makan tidur dengan tenang?

“Kami anggota tentera ATM semasa berkhidmat sentiasa bersiap siaga untuk diaturgerakkan dalam masa 24 jam sewaktu orang lain sedang tidur lena dengan tenang,” katanya kepada media selepas membuat laporan polis.

Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Bekas Tentera Tidak Berpencen (Pekebat) Negeri Johor, Mejar (B) Md Razali Md Lani (tengah) ketika ditemui media selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Bahru Utara, semalam berhubung kes individu yang didakwa telah menghina Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Ini kerana anggota ATM katanya telah bersusah payah menjalani latihan serta melaksanakan operasi demi menentang anasir-anasir jahat sebelum dan selepas kemerdekaan sehingga sanggup meninggalkan keluarga masing-masing untuk menjaga keselamatan dan kedaulatan negara.

“Kami tidak akan menerima permohonan maaf beliau sebagai satu pengajaran kepada individu atau persatuan yang mencabar atau menggugat keselamatan negara,” katanya.

Pihaknya juga memohon agar PDRM dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) secara terperinci tanpa prejudis membuat siasatan serta tindakan segera terhadap kenyataan hasutan dan kebencian Koon Yew Yin atas kesalahannya yang dapat dibuat di bawah Seksyen 233A Akta Komunikasi dan Multimedia 1988, juga di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan bagi kesalahan menjejaskan keamanan negara.

Leave a Reply