ISU KARTEL DAGING: JAKIM KETATKAN SOP PENGELUARAN SIJIL HALAL

KOTA BHARU: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan memperkemaskan aspek penguatkuasaan serta memperketat prosedur operasi standard (SOP) pengeluaran sijil halal melibatkan barangan import termasuk daging.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Ahmad Marzuk Shaary berkata, langkah itu memastikan masyarakat terutamanya umat Islam mendapat bekalan makanan yang diyakini halal, bersih serta mengikut hukum syarak.

“Kita akan perkukuhkan lagi penguatkuasaan mengenai kelulusan atau kebenaran untuk mendapatkan sijil halal ini.

“Dengan berlakunya pembongkaran ini, pihak kerajaan akan terus memperkukuhkan SOP termasuk kawal selia,” katanya selepas merasmikan Majlis Perasmian Program Berkhatan Perdana peringkat Parlimen Pengkalan Chepa.

Jelasnya lagi, jumlah anggota penguatkuasa JAKIM akan ditambah mengikut keperluan agar aktiviti penguatkuasaan dapat dilakukan dengan lebih berkesan.

Ahmad Marzuk berkata demikian bagi mengulas laporan media mengenai aktiviti kartel seludup daging sejuk beku dari luar negara sebelum membungkus semula daging berkenaan dengan menggunakan logo halal dan menjualnya di pasaran seluruh Malaysia.

Mengulas lanjut, beliau berkata susulan daripada kejadian itu, pihaknya akan bekerjasama dengan pelbagai agensi termasuk Kementerian Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDHEP) bagi menyelesaikan isu berkenaan.–AlHijrah Online

Leave a Reply