JAGA PERMAKANAN, KESIHATAN LEMBU KORBAN

Penternak lembu, Mohd Azri Baharom (baju hitam).

KUALA LUMPUR: Lembu atau haiwan untuk tujuan ibadah korban perlu dipastikan berada dalam tahap kesihatan yang baik bagi mengelak sebarang risiko kepada manusia.

Permakanan dan diet adalah perkara utama yang menjadi perhatian para penternak bagi memastikan haiwan mereka kekal sihat.

Bagi penternak lembu, Mohd Azri Baharom beliau akan memastikan haiwan ternakannya tidak lagi dilepaskan kira-kira 100 hari sebelum ibadat korban dan hanya akan diberi makanan yang disediakannya.

“Dalam tempoh tiga bulan sebelum ibadat korban memang kita tak lagi lepaskan lembu untuk ragut rumput sendiri.

“Kita akan masukkan lembu dalam kandang dan bagi makanan dan diet yang sesuai untuk pastikan lembu sihat,” katanya.

Tambahnya selain dedak dan makanan semula jadi yang lain, haiwan ternakannya amat menggemari daun kelapa sawit.

Mohd Azri yang juga pembekal utama bagi syarikat pengendali ibadat korban, EZ Qurban berkata kandang lembunya juga akan dipastikan dalam keadaan bersih bagi mengelak jangkitan.

“Rutin harian saya untuk lembu korban ini ialah bersihkan tempat makan dia dan karpet dalam kandang serta mandikan lembu.

“Bila persekitaran bersih kurang sikit risiko penyakit,” kata penternak haiwan di Felda Chemomoi, Pahang itu.

Mohd Azri berkata dia akan membersihkan kandang lembunya setiap hari.

Difahamkan selain lembu biasa, Mohd Azri juga menternak lembu sado jenis Belgian Blue dan Limousine yang saiznya tiga kali ganda dari lembu tempatan.

Tahun ini lebih 120 ekor lembunya bakal dikorbankan untuk peserta EZ Qurban.

Saksikan kisah Mohd Azri dan bagaimana pelaksanaan ibadah korban di Felda Chemomoi dalam program Rehlah Ibrahim yang akan disiarkan 8.30 malam ini di TV AlHijrah.

Rehlah Ibrahim merupakan sebuah program travelog yang membawa kisah dan teladan Nabi Ibrahim.

Orang ramai yang berminat untuk melakukan ibadat korban serendah RM350 sebahagian melalui EZ Qurban boleh layari http://www.ezqurban.org atau hubungi 1-800-885-885 untuk maklumat lanjut. — AlHijrah Online

Leave a Reply