JKSM LANCAR DUA BUKU PESALAH SYARIAH

KUANTAN: Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dengan kerjasama Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang, Jabatan Kehakiman Syariah Negeri dan Mahkamah Syariah Negeri hari ini melancarkan dua buku bagi pesalah syariah.

Dua buku tersebut ialah Prosedur Operasi Standard (SOP) Pelaksanaan Hukuman Sebatan di Luar Penjara Bagi Pesalah Syariah dan Garis Panduan Perintah Kehadiran Wajib (PKW) Bagi Pesalah Syariah.

Majlis perasmian buku tersebut disempurnakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Idris Ahmad.

Beliau merakamkan ucapan syabas dan terima kasih kepada Jabatan Penjara Malaysia dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) atas kerjasama yang diberikan kepada JKSM dalam menyediakan kedua-dua buku ini.

Usaha-usaha untuk menyediakan kedua-dua buku ini bermula sejak pertengahan tahun 2019 melibatkan JKSM sebagai urusetia, pegawai-pegawai dari Jabatan Penjara Malaysia dan juga KKM.

Buku SOP Pelaksanaan Hukuman Sebatan Di Luar Penjara Bagi Pesalah Syariah ini mengandungi 6 Perkara dan 3 Jadual merangkumi panduan kerja untuk semua agensi yang berkaitan.

Antaranya Mahkamah Syariah, Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN), Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Jabatan Penjara dan KKM bagi melaksanakan hukuman sebatan di luar penjara bagi pesalah-pesalah jenayah Syariah.

Manakala Buku Garis Panduan Perintah Kehadiran Wajib (PKW) pula mengandungi sembilan perkara dan tiga jadual bertujuan menerangkan proses pengendalian PKW bermula daripada prosiding menjatuhkan hukuman oleh hakim, pra PKW dan peringkat pasca PKW. – AlHijrah Online

Leave a Reply