Kaherah dikejutkan dengan serangan bom

Tiada rakyat Malaysia yang cedera dalam serangan bom terbaru di Kaherah – Foto Sinar Harian

KUALA LUMPUR, 20 Februari – Kedutaan Besar Malaysia Kaherah (KBMK) mengesahkan tiada rakyat Malaysia cedera dalam serangan bom berani mati di kawasan Al Darb Al Ahmar berdekatan Masjid Al Azhar di Kaherah, malam semalam.

KBMK dalam satu garis panduan keselamatan kepada warga Malaysia di sana berkata, setakat ini seramai tiga orang dilaporkan terbunuh iaitu dua anggota polis Mesir dan pengebom berani mati itu.

Sinar Harian memetik laporan Bernama menyebutkan pihak berkuasa Mesir telah meningkatkan kawalan keselamatan di kawasan itu dan kawasan berhampiran yang merupakan lokasi tumpuan pelancong.

“Berdasarkan kepada langkah-langkah keselamatan yang telah diambil oleh pihak berkuasa Mesir, keadaan keselamatan semasa di Mesir secara keseluruhannya adalah aman dan selamat,” menurut kenyataan itu.

Dalam pada itu, KBMK menasihatkan warga Malaysia terutamanya pelajar yang menetap di kawasan Al Darb Al Ahmar sentiasa berwaspada dan mengambil perhatian terhadap situasi keselamatan semasa di kawasan itu termasuk mematuhi segala arahan serta peraturan yang dikuatkuasakan oleh pihak berkuasa Mesir.

Bagi memohon sebarang bantuan warga Malaysia boleh menghubungi KBMK melalui Setiausaha Pertama (Keselamatan) ASP Ab Azis Hassan di talian + 20 100 359 3244.

Leave a Reply