KANAK-KANAK TIGA TAHUN MAUT DIPERCAYAI DIDERA KEKASIH IBU HINGGA TENGKORAK, ORGAN PECAH

MELAKA: Kanak-kanak tiga tahun yang meninggal dunia di Hospital Melaka semalam dipercayai menjadi mangsa dera teman lelaki ibunya.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah ACP Christopher Patit berkata siasatan mendapati lelaki berkenaan mengaku bertindak menendang dan menekan perut mangsa berkali-kali secara agresif selepas mangsa muntah di atas sofa kesayangannya.

Suspek dipercayai menekan perut mangsa secara agresif berkali-kali selain menendang sehingga kepala mangsa terhantuk ke lantai dan akibat perbuatannya itu, tengkorak dan organ dalam perut mangsa pecah.

Lelaki itu dan ibu mangsa telah direman tujuh hari bermula hari ini bagi membantu siasatan berkaitan kematian kanak-kanak terbabit.

Wanita berusia 24 tahun dan lelaki berusia 25 tahun itu, ditahan pada 8 malam tadi di Hospital Melaka.

Kedua-dua mereka sebelum itu membawa mangsa ke hospital tersebut kira-kira 6.50 pagi semalam dalam keadaan tidak sedarkan diri.

“Sebaik tiba di hospital, kanak-kanak itu diberikan bantuan pernafasan selama satu jam 10 minit, namun mangsa tidak memberi sebarang respons sebelum disahkan meninggal dunia pada 9.15 pagi semalam.

“Mayat mangsa kemudian dibawa ke Unit Perubatan Forensik Hospital Melaka kira-kira 10.30 pagi dan pemeriksaan awal doktor mendapati terdapat kesan cedera di bahagian kepala serta badan mangsa. Punca kematian disebabkan kecederaan di kepala dan bahagian perut,” katanya Christopher dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata hasil siasatan awal mendapati sebelum kejadian itu, ibu mangsa telah membawa kanak-kanak berkenaan yang mengalami muntah-muntah untuk berubat di rumah teman lelakinya di Cheng, di sini kira-kira 5.30 pagi semalam.

Katanya bagaimanapun tidak sampai satu jam kemudian, ibu mangsa telah dihubungi teman lelakinya memaklumkan kanak-kanak tersebut telah terjatuh dan tidak sedarkan diri sebelum pasangan itu membawa mangsa ke Hospital Melaka.

Menurutnya kes disiasat di bawah Seksyen 31(1)(A) Akta Kanak-kanak 2001 kerana pengabaian kanak-kanak dan Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana bunuh. — AlHijrah Online

Leave a Reply