KEJAYAAN NEGARA TIADA MAKNA JIKA RAKYAT HILANG NILAI KEMANUSIAAN: MUJAHID

BAKU, AZERBAIJAN: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa menyifatkan kejayaan sesebuah negara tidak akan bermakna jika sebahagian penduduknya tidak memiliki nilai-nilai kemanusiaan seperti rasa simpati, belas kasihan, suka berbuat kebaikan dan kebajikan.

Mujahid berkata setiap negara perlu bercita-cita menjadi sebuah negara yang makmur terhadap aspek kemanusiaan dan menerapkan nilai-nilai kerendahan hati.

“Setiap agama yang hebat di dunia ini perlu memenuhi nilai-nilai yang semakin terhakis itu dan menjadi penyumbang kepada nilai yang sangat diperlukan pada masa kini,” katanya.

Mujahid berkata demikian ketika berucap pada Sidang Kemuncak Pemimpin Agama Dunia Kedua di Baku, Azerbaijan, semalam.

Menghadiri sidang kemuncak itu sebahagian daripada aturcara Mujahid dalam lawatan kerja selama empat hari ke republik berkenaan.

Beliau antara tokoh yang diberi penghormatan untuk berucap ketika sesi perbincangan itu.

Persidangan itu bertujuan menyalurkan idea serta kerjasama antara agama dan tamadun secara konsisten untuk mewujudkan suasana saling menghormati antara pemimpin agama dunia.

Sidang kemuncak itu turut dihadiri Presiden Republik Azerbaijan, Ilham Aliyev dan Pengerusi The Caucasus Muslims Board (CMB), Sheikh-ul-Islam Dr Allahshukur Pashazade.

Ia turut dihadiri pemimpin-pemimpin pelbagai agama dari seluruh dunia. — AlHijrah Online/ Ardi Herman Mardzi

Leave a Reply