KEJAYAAN ZII JIA HANYA TERTANGGUH – CHONG WEI

Sumber Gambar: Facebook

KUALA LUMPUR: Legenda badminton negara, Datuk Lee Chong Wei percaya kejayaan Olimpik pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia bukannya hilang tetapi hanya ditangguhkan.

Menerusi hantaran di Instagram Chong Wei, dari segi tenaga, kepantasan dan teknik Zii Jia dapat mengatasi juara bertahan Olimpik dari China, Chen Long pada permainan malam tadi.

Namun, Zii Jia menjadi cemas pada saat-saat penting yang membolehkan Chen Long mengalahkan Zii Jia 21-8, 19-21 dan 5-21.

“Lee Zii Jia, usah kecewa sangat. Ia satu prestasi yang amat baik. Satu Malaysia tahu anda telah cuba sedaya upaya. Saya bangga pada anda. Malaysia bangga pada anda.

“Dibekalkan lebih pengalaman nanti, Chen Long pastinya sekadar lubuk untuk awak.

Sumber Gambar: AFP

“Olimpik pertama kot, siapalah tak cemas? Permainan Chong Wei masa Olimpik yang pertama (2004) pun tak kemas. Yang penting, dongakkan dagu teruskan usaha. Olimpik selepas ini, tiga tahun saja. Kejayaan anda bukanlah hilang, tetapi hanya ditangguhkan,” katanya.

Sementara itu, bekas pemain nombor satu dunia itu yang juga merupakan Ketua Kontinjen (CDM) Malaysia ke Tokyo 2020 sempat bergurau dengan mencadangkan Zii Jia untuk mencari tempat latihan di Melaka.

“Mungkin selepas ini boleh cari tempat latihan dekat Melaka, dengar kata buat latihan dekat sana boleh dapat emas Olimpik,” usik Chong Wei dengan merujuk atlet Filipina, Hidilyn Diaz yang merangkul emas pertama dalam sukan angkat Berat, selepas berlatih di Melaka sejak tahun lalu.—AlHijrah Online

Leave a Reply