KERAJAAN KEKAL TIDAK BENARKAN PENGELUARAN KWSP – PM

Gambar ARKIB

SHAH ALAM: Kerajaan kekal dengan keputusan untuk tidak membenarkan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) walaupun keputusan itu tidak popular, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Jelasnya langkah itu bagi memastikan simpanan masa depan pencarum terjamin.

“Saya percaya isu ini (pengeluaran KWSP) akan terus dipermainkan sebagai isu politik termasuk dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

“Dalam keputusan dan kebijaksanaan, kita mesti membuat keputusan benar yang tidak harus diheret bagi mengambil keputusan hanya untuk memenuhi selera beberapa kerat manusia,” katanya dalam ucapannya dalam Majlis Perasmian Ibu Pejabat Baharu KWSP di Kwasa Damansara di sini, hari ini.

Ujar Anwar, keadaan sekarang tidak sama seperti keadaan semasa pandemik COVID-19 melanda di Malaysia kerana ketika itu pengeluaran KWSP dibolehkan bagi membantu golongan yang terkesan.

“Ketika itu dibolehkan dan saya (Anwar) diantara yang keras menuntut (pengeluaran) supaya dibolehkan kerana keadaan mendesakkan ketika itu.

“Namun keadaan sekarang sudah berubah, sudah bebas untuk bekerja, kita akui ada beberapa permasalahan dilalui beberapa individu, tetapi jalan keluarnya bukanlah untuk memaksa KWSP keluar dari landasan dan matlamat untuk memenuhi keperluan sesetengah pihak,” katanya.

Turut hadir pada majlis perasmian tersebut Pengerusi KWSP, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir; Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan Kementerian Kewangan, Datuk Johan Mahmood Merican.–AlHijrah Online

Leave a Reply