KONFLIK PALESTIN: ERDOGAN TEMPELAK NEGARA-NEGARA BERDIAM DIRI

ISTANBUL: Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan menempelak negara-negara di dunia yang tidak sensitif dengan kekejaman berterusan Zionis terhadap Palestin, malah hanya sekadar berdiam diri.
Dalam ucapannya, Erdogan mengecam tindakan negara-negara berkenaan yang disifatkan hanya menjaga kepentingan politik semata-mata.
“Kita dukacita kerana masyarakat antarabangsa seolah-olah tidak sensitif dengan apa yang berlaku (termasuklah) mereka yang ‘mendiamkan diri’ semata-mata kerana menjaga kepentingan politik sendiri.”
Recep Tayyip Erdogan, Presiden Turki
Memetik ucapannya yang disiarkan di laman Facebook TRT World, Erdogan menegaskan, negara-negara berkenaan hanya berpeluk tubuh atau sebenarnya menyokong tindakan kejam rejim Zionis ke atas rakyat Palestin, khususnya di Baitulmaqdis dan Gaza.

melebihi 120 orang.
Sumber imej: MAHMUD HAMS / AFP
Beliau mengingatkan, satu hari nanti, siapa tahu mungkin negara-negara berkenaan juga akan berdepan nasib sama sebagai mana Palestin, dan memerlukan bantuan dunia.
“Anda semua kena beringat, satu hari nanti anda juga mungkin berdepan nasib sama (ditindas dan dijajah).”
Recep Tayyip Erdogan, Presiden Turki
Erdogan dalam pada itu mahu Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengembalikan kestabilan di rantau Asia Barat.
Petubuhan Kerjasama Negara-Negara Islam (OIC) juga, menurut Erdogan, jika tidak memainkan peranan konkrit untuk matlamat yang sama, juga dilihat seakan-akan menafikan hak kewujudan Palestin.
Sementara itu, Erdogan menyatakan komitmen Turki untuk mengembalikan keamanan di wilayah bergolak itu dan akan mengambil langkah sewajarnya bagi tujuan itu.
Malah Erdogan juga telah menghubungi beberapa pemimpin dunia dan mendesak supaya dunia menghantar tentera pertahanan antarabangsa ke Palestin bagi melindungi rakyat negara itu yang dianiaya dengan kejam. -Alhijrah Online / Ardi Herman Mohd Mardzi