LEBIH 120 MOTOSIKAL DITAHAN LIBATKAN PESERTA RXZ MEMBERS 5.0

Sumber Gambar: Polis Terengganu

KUALA NERUS: Lebih 120 buah motosikal melibatkan peserta RXZ Members 5.0 di Gong Badak, di sini, ditahan atas pelbagai kesalahan hasil operasi bersepadu dijalankan pihak berkuasa.

Ketua Polis Terengganu Datuk Mazli Mazlan berkata, operasi sekatan jalan raya dan rondaan di sekitar negeri itu dibuat melibatkan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) serta Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu.

Operasi dilakukan susulan aduan orang ramai berkenaan tindakan segelintir peserta yang menunggang motosikal secara berbahaya dan berlumba sehingga menimbulkan suasana bingit dan tidak selesa kepada penduduk khususnya yang tinggal berhampiran jalan.

“Kami masih melakukan proses dokumentasi dan setakat ini lebih 100 motosikal ditahan dan saman akan dikeluarkan mengikut kesalahan.

“Operasi akan diteruskan sehingga tamat program dan kita percaya lebih banyak motosikal akan ditahan.

“Bagi motosikal yang disita, pemilik perlu mengubah keadaan struktur kenderaan kepada asal kerana sebahagian besar yang disita diubahsuai,” katanya seperti dilapor Berita Harian.

Pelbagai kesalahan dikesan antaranya tidak memiliki lesen memandu, kesalahan membabitkan ubah suai kenderaan serta motosikal tidak dipasang brek.

Mazli berkata peserta program itu perlu mematuhi undang-undang jalan raya serta mengutamakan keselesaan rakyat negeri itu.

“Kita percaya ada peserta datang ke program berkenaan menggunakan laluan tikus menyebabkan mereka ‘terlepas’ daripada sekatan.

“Apabila berkumpul baharu kita nampak banyak motosikal yang tidak lengkap dan diubah suai,” katanya.—AlHijrah Online

Leave a Reply