LEBIH RM700,000 ZAKAT, FIDYAH DIAGIH MAIK KEPADA ASNAF

Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) Tengku Temenggong Kelantan Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz – Bernama

KOTA BHARU: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) memperuntukkan wang zakat dan kutipan fidyah berjumlah RM770,300 kepada golongan asnaf, fakir miskin dan anak yatim di seluruh negeri tahun ini.

Yang Dipertua MAIK Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz berkata peruntukan yang diagihkan itu meningkat lebih 100 peratus berbanding RM300,000 yang diagihkan pada tahun lepas.

“Penerima wang zakat dan fidyah ini dikenal pasti oleh imam mukim di setiap jajahan dan menepati syarat yang ditentukan,” katanya dalam sidang media selepas Majlis Pengurniaan Sumbangan zakat dan fidyah kepada 501 asnaf fakir, miskin dan anak yatim di Masjid Muhammadi di sini hari ini.

Turut hadir Tengku Puan Temenggong Kelantan Puan Sri Tunku Noor Hayati Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Timbalan Mufti Kelantan Nik Abdul Kadir Nik Mohamad dan Timbalan Yang Dipertua MAIK Zulkifle Ab Rahman.

Tengku Mohamad Rizam yang juga Tengku Temenggong Kelantan berkata peruntukan wang zakat dan fidyah tersebut akan disalurkan kepada 17 masjid bandar jajahan untuk diagihkan oleh imam-imam kepada golongan yang memerlukan.

Tengku Mohamad Rizam berkata pihaknya akan sentiasa membantu golongan yang memerlukan termasuk pelajar untuk meringankan beban dan mengubah masa depan mereka ke arah yang lebih baik.

Seorang penerima Mat Yunus, 45, berkata wang sumbangan itu akan digunakan untuk perbelanjaan Ramadan selain persiapan menjelang Aidilfitri.

“Wang sumbangan ini dapat meringankan beban ditanggung memandangkan saya seorang buruh dan pendapatan hanya cukup-cukup makan sahaja.

“Pada masa terdekat ini, saya akan membawa lima anak berusia antara sembilan bulan hingga 19 tahun untuk membeli pakaian raya,” katanya yang tinggal di Pulau Kundur.

– AlHijrah Online

Leave a Reply