MALAYSIA TOLAK JANTINA KETIGA, TIDAK IKTIRAF LGBT – ZULKIFLI

KUALA LUMPUR: Malaysia tidak akan berganjak dengan pendirian tidak mengiktiraf golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menegaskan pendirian rasmi kerajaan ialah tidak membenarkan jantina ketiga di negara ini.

Zulkifli berkata, ia perlu ditolak sebagaimana pendirian Malaysia menolak dasar luar pentadbiran baharu Amerika Syarikat (AS) yang mempromosi hak asasi golongan terbabit bersekali kumpulan pelik (LGBTQ) di seluruh dunia.

“Hujah yang tuntas perlu dikemukakan untuk tidak membenarkan gender ketiga di negara ini kerana ia bertentangan dengan syariat Islam dan kerajaan tidak menyokong sebarang kempen LGBT di negara ini,” katanya sewaktu menyampaikan amanat dalam Persidangan Secara Maya bersama Ahli Jawatankuasa Penyelidik Kajian Implikasi Gender Ketiga yang dianjurkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) di Facebook, semalam.

Sebelum ini, AlHijrah Online melaporkan bahawa Mesyuarat Khas Task Force Menangani Isu LGBT bersetuju melaksanakan tindakan tegas dalam kadar segera bagi menangani isu penghinaan agama secara umum serta promosi gaya hidup LGBT.

ARTIKEL BERKAITAN – INDIVIDU HINA AGAMA ISLAM, PROMOSI LGBT BERDEPAN TINDAKAN TEGAS

Dalam mesyuarat yang dipengerusikan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary tersebut turut mengemukakan cadangan tindakan lain termasuk mengenal pasti kekangan yang dihadapi oleh penguat kuasa dalam melaksanakan penguatkuasaan bersepadu serta mencadangkan pindaan Akta Tatacara Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 (Akta 560) dan undang-undang tatacara jenayah syariah di negeri-negeri.

“Penguatkuasaan undang-undang dilaksanakan terhadap mana-mana orang Islam yang menghina agama Islam dan melakukan kesalahan jenayah syariah lain dengan menggunakan kemudahan rangkaian, perkhidmatan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi.

“Kerajaan akan menghasilkan satu prosedur operasi standard (SOP) atau garis panduan bertulis secara komprehensif dan menyeluruh mengenai tatacara mengendalikan aduan bagi kesalahan-kesalahan berkaitan penghinaan agama dan promosi gaya hidup LGBT,” katanya.—AlHijrah Online

Leave a Reply