MENTERI AGAMA SAMPAIKAN HASRAT PERBAHARUI MU’ADALAH AL-AZHAR AS-SYARIEF

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar bertemu Setiausaha Agung Majma’ Al-Buhuth Al-Islamiyyah, Mesir, Dr. Muhammad Nazir Iyyad.

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar hari ini menyampaikan hasrat kementeriannya khususnya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk memperbaharui  mu’adalah Al-Azhar As-Syarief  kepada Darul Quran JAKIM.

Hasrat itu disampaikan Mohd Na’im ketika bertemu Setiausaha Agung Majma’ Al-Buhuth Al-Islamiyyah, Mesir, Dr. Muhammad Nazir Iyyad.

“Dalam pertemuan tersebut, saya telah mengemukakan hasrat Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) khususnya JAKIM untuk memperbaharui mu’adalah Al-Azhar As-Syarief  kepada Darul Quran JAKIM bagi meneruskan para pelajar Darul Quran JAKIM untuk menyambung pengajian Ijazah di Ma’ahad Tahfiz wal Qiraat, Shoubra, Mesir. 

“Pada masa sama, perbincangan juga untuk menambah bilangan pensyarah Bahasa Arab untuk dihantar ke JAKIM bagi memperkukuh penguasaan Bahasa Arab khususnya di kalangan pelajar Darul Quran JAKIM,” katanya dalam catatan di Facebook.

Ujar Mohd Na’im, pemerkasaan pengajian tahfiz menjadi keutamaan kerajaan khususnya Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama).

Graduan tahfiz katanya adalah aset negara yang diharap dapat membimbing masyarakat untuk menghayati Al-Quran sekaligus membentuk masyarakat MADANI.

Mohd Na’im ketika ini berada di Mesir bagi lawatan kerja rasmi bermula 2 hingga 5 September 2023 bagi memperkukuh hubungan kerjasama hal ehwal Islam antara kedua-dua negara. — AlHijrah Online

Leave a Reply