MESYUARAT PERTAMA JAWATANKUASA KABINET TANGANI KESESAKAN LALU LINTAS AWAL APRIL – ANTHONY

Gambar hiasan (BERNAMA)

PUTRAJAYA: Jawatankuasa Kabinet telah dibentuk untuk merangka langkah komprehensif dan menyeluruh dalam menangani isu kesesakan lalu lintas, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke.

Beliau berkata jawatankuasa itu, yang akan dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Kementerian Pengangkutan selaku sekretariat utama, akan mengadakan mesyuarat pertama pada awal April.

“Jawatankuasa ini dibentuk kerana isu kesesakan lalu lintas mendapat perhatian serius dan pendekatan terancang akan digunakan dalam menangani isu itu,” katanya dalam sidang media di sini selepas majlis pembukaan Transit Aliran Massa (MRT) Laluan Putrajaya yang dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Anwar melancarkan laluan itu di Depoh Serdang sebelum menaiki MRT menuju ke Putrajaya Sentral untuk merasai sendiri perjalanan yang mengambil masa kira-kira 20 minit.

Loke berkata Perdana Menteri telah menyuarakan komitmen supaya pengangkutan awam terus diberi perhatian dengan memperkukuh serta membangun sistem pengangkutan awam terutama di Klang Valley bagi menangani masalah kesesakan lalu lintas. –AlHijrah Online

Leave a Reply