OMICRON: IBADAH UMRAH DITANGGUH SEMENTARA BERMULA 8 JAN

Sumber Gambar: AFP

KUALA LUMPUR: Kerajaan memutuskan untuk menangguhkan sementara kebenaran perjalanan melaksanakan ibadah umrah, bermula Sabtu 8 Januari 2022.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, penangguhan tersebut dijangka dapat membantu mengurangkan risiko penularan varian Omicron dalam Malaysia.

Bagaimanapun, penilaian risiko situasi COVID-19 varian Omicron di dalam dan luar negara khususnya Arab Saudi akan dilakukan secara berkala bagi membuat keputusan untuk membenarkan semula aktiviti umrah.

“Perhimpunan berskala besar (umrah) melibatkan jemaah dari pelbagai negara semasa di Arab Saudi mendedahkan para jemaah dari Malaysia kepada risiko tinggi kepada COVID-19.

“Situasi itu menyukarkan para jemaah untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan Malaysia,” katanya dalam sidang media khas, hari ini.

Menurut Khairy, kebanyakan jemaah yang pulang dari mengerjakan umrah telah memohon menjalani kuarantin di rumah atau tempat kediaman sepanjang tempoh tujuh hari kuarantin.

Namun, apabila berlaku tidak kepatuhan kepada SOP ditetapkan, kes-kes positif COVID-19 dalam kalangan jemaah umrah telah menyebabkan penularan jangkitan dalam kalangan ahli keluarga serta jiran tetangga.

Sementara itu, Khairy memaklumkan sepanjang tahun ini sehingga 30 Disember lepas, seramai 11,108 jemaah umrah tiba di Malaysia dan 1,306 daripadanya dikesan positif COVID-19.

Katanya, jumlah keseluruhan varian Omicron di Malaysia adalah sebanyak 64 kes, selepas dua lagi kes disahkan varian tersebut, pada 31 Disember lalu.

“63 daripadanya melibatkan pengembara dan satu kes disyaki jangkitan tempatan.

“Daripada 64 kes jangkitan COVID-19 varian Omicron ini, sebanyak 32 kes (50 peratus) dikesan dalam kalangan jemaah umrah,” katanya.

–AlHijrah Online

Leave a Reply