PASANGAN SUAMI ISTERI DIDAKWA BUNUH, DERA ‘ADIK AMIR’

AYER KEROH: Sepasang suami isteri yang dipercayai membunuh anak mereka yang berusia tujuh tahun di Taman Krubong Jaya, Melaka dua minggu lalu, didakwa di Mahkamah Ayer Keroh hari ini.

Tertuduh, Mohd Fadzli Abdull Razak, 38 tahun dan Zuraida Atan, 32 tahun masing-masing ayah tiri dan ibu kandung mangsa, didakwa melakukan pembunuhan serta dera terhadap kanak-kanak lelaki, Zubaidi Amir Qusyairi Abdul Malek, 7 tahun.

Kedua-dua tertuduh dihadapkan ke dua mahkamah berasingan hari ini atas dua pertuduhan membunuh dan mendera kanak-kanak malang itu.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama, namun tiada pengakuan direkodkan daripada kedua-dua tertuduh sejurus kertas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Mazana Sinin.

Kesalahan itu dilakukan pada 29 Januari 2021 kira-kira jam 3.32 petang di rumahnya di No9, Jalan KJ 19, Taman Krubong Jaya, Melaka.

Sementara itu, pasangan suami isteri tersebut turut dihadapkan ke Mahkamah Sesyen atas pertuduhan mendera mangsa yang menyebabkan kecederaan fizikal mengikut Seksyen 31(1)(A) Akta Kesalahan Kanak-Kanak 2001.

Akta tersebut memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun atau denda maksimum RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Kedua-dua tertuduh turut mengaku tidak bersalah bagi pertuduhan tersebut selepas kertas pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Nariman Badruddin.

Kejadian itu dilaporkan berlaku antara 13 Oktober 2020 lalu sekitar 10.30 malam hingga 29 Januari lalu pada jam 3.32 petang di lokasi sama.

Hakim Nariman tidak membenarkan sebarang jaminan dan kedua-dua kes berkenaan disebut semula pada 29 Mac ini sementara menunggu laporan bedah siasat.

Terdahulu, prosiding pendakwaan dikendalikan Pengarah Pendakwaan Negeri, Badius Zaman Ahmad.

Tertuduh lelaki diwakili peguam Datuk Ahmad Musthafi Mohamad dan Muhammad Firdaus Abd Razak, manakala tertuduh wanita pula diwakili peguam Zamri Idrus, Ishak Mohd Kari, Yusman Che Aman dan Saifuzzaman Ab Rahman.

Pada 29 Januari lalu, seorang kanak-kanak ditemui meninggal dunia dalam sebuah tong air berketinggian 60.3 sentimeter di kediamannya.

Hasil bedah siasat ke atas mangsa, banyak kesan lebam dan beberapa kecederaan lama serta baharu di badan kanak-kanak tersebut. – AlHijrah Online

Leave a Reply