PENGANGGUR DITAHAN LANGGAR SOP PKP, EDAR KETUM KE KELANTAN

SIK: Seorang penganggur ditahan polis kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dengan menyalahgunakan surat kebenaran rentas daerah untuk membawa 100 bungkusan daun ketum dari Naka di Kuala Nerang, Kedah ke Kelantan.

Ketua Polis Daerah Sik, DSP Abdull Razak Osman berkata, seorang lelaki berusia 29 tahun itu ditahan di sekatan jalan raya (SJR) Ops COVID-19 di Jalan Jeniang-Sik dekat sini, pada 3.30 pagi tadi.

“Daun ketum dianggarkan seberat 1,000 kilogram bernilai kira-kira RM10,000 itu, dibawa menggunakan sebuah lori tiga tan, dibungkus dalam plastik hitam dan dihadang dengan bakul-bakul kosong.

“Suspek mempunyai kebenaran merentas negeri yang dipercayai dipohon untuk mengambil bekalan makanan untuk haiwan ternakan di Pulau Pinang, namun telah disalahgunakan,” katanya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sik di sini, hari ini.

Tambah Abdull Razak, suspek memberi alasan terpaksa melakukan kerja tersebut akibat desakan hidup, dan diberi upah RM500 jika bungkusan tersebut tiba di Kelantan.

“Harga pasaran semasa bagi ketum ialah RM10 sekilogram dan dijual Kelantan sekitar RM40 hingga RM50 sekilogram dan suspek dipercayai sudah tiga kali datang ke Kedah dan dipercayai terlibat dengan pengedaran ketum sejak setahun lalu.

“Semakan rekod kesalahan lampau mendapati suspek juga mempunyai empat kesalahan berkaitan dadah, dan ujian saringan air kencing juga mendapati suspek positif dadah jenis Methamphetamine dan dia direman empat hari sehingga 27 Jan ini, bagi membantu siasatan,” kata Abdull Razak.

Bagaimanapun, suspek dikenakan saman akibat melanggar SOP PKP di bawah Peraturan 15 Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.—AlHijrah Online

Leave a Reply