PILIHAN RAYA PRESIDEN AS TIADA PENIPUAN

Penyokong Joe Biden membanjiri jalan raya dan ruang legar tidak jauh dari White House selepas beliau diumum menang piihan raya Presiden. Sumber: Alex Edelman / AFP

WASHINGTON: Ketika Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump mempertikai keputusan pilihan raya presiden 3 November lalu yang tidak memihaknya, para pegawai pilihan raya peringkat negeri dan persekutuan mengesahkan segala proses undian itu bersih dan tidak diragui.

Sebaliknya para pegawai tertinggi berkenaan, menerusi satu kenyataan melaporkan pilihan raya Presiden itu adalah yang paling selamat dan telus dalam sejarah negara Uncle Sam itu.

Penyokong Joe Biden meraikan kemenangan di Washington pada 7 November lalu.
Sumber: Eric BARADAT / AFP

Ketika ini, pemimpin tertinggi Demokrat mula menganggap parti Republikan yang enggan mengiktiraf kemenangan Joe Biden sebagai ‘peracun kepada demokrasi’.

Trump baru-baru ini mengulang kicau (retweet) satu tuduhan di Twitter yang mendakwa pembikin peralatan pilihan raya telah ‘memadamkan’ 2.6 juta undi yang memihak kepadanya.

Sumber: Brendan Smialowski / AFP

“Tiada bukti menunjukkan bahawa sistem undian dipadam, dihilangkan mahu pun ditukar.”

Majlis Koordinasi Kerajaan bagi Infrastruktur Pilihan Raya

Menurut kenyataan itu, meski pun rakyat banyak mendengar tuduhan yang tidak berasas tentang proses pilihan raya, namun pegawai tertinggi pilihan raya memberi jaminan dan menaruh keyakinan tinggi dalam soal keselamatan dan integiriti pilihan raya presiden itu.

Kenyataan berkenaan ditandatangani ketua-ketua Persatuan Pengarah-Pengarah Pilihan Raya Negeri Kebangsaan dan Persatuan Kebangsaan Setiausaha-Setiausaha Negeri, yang merupakan pihak yang menguruskan pilihan raya di peringkat negeri. Turut menandatanganinya, Pengerusi Suruhanjaya Bantuan Pilihan Raya Amerika Syarikat.

Ketika ini pemimpin Demokrat mendesak para pemimpin Republikan supaya jangan menafikan realiti sebenar bahawa Presiden Trump telah tumbang, dan Biden akan mengambil alih White House, Januari depan. – AlHijrah Online

Leave a Reply