PKP DI KELANTAN BERMULA ESOK

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diumum akan dilaksanakan di Kelantan bermula 16 hingga 26 Januari ini.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, penukaran tahap kawalan daripada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kepada PKP di Kelantan susulan peningkatan kes secara mendadak di negeri itu.

“Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini melaporkan berlaku peningkatan kes secara mendadak yang melibatkan kluster dalam komuniti di seluruh negeri Kelantan ketika ini.

“Sehingga 14 Januari 2021, secara kumulatif sebanyak 1649 kes positif telah direkodkan di Kelantan. Sejak 10 Januari 2021, purata kes harian meningkat antara 80 hingga 100 kes sehari manakala kes aktif turut meningkat mendadak dalam tempoh 14 hari dari 328 kes kepada 891 kes,” kata Ismail Sabri dalam sidang media hari ini.

Tambah beliau KKM turut mengesahkan 90 peratus daerah di Kelantan kini dalam zon merah dan jingga.

Tujuh daerah zon merah di Kelantan katanya ialah Kota Bharu, Bachok, Tumpat, Gua Musang, Machang, Kuala Krai, dan Tanah Merah.

Jeli berada dalam zon jingga manakala dua daerah iaitu Pasir Putih dan Pasir Mas dalam zon kuning.

Selain Kelantan, kerajaan hari ini turut mengumumkan pelaksanaan PKP di daerah Sib, Selangau, dan Kanowit, Sarawak bermula esok sehingga 29 Januari 2021.

Jelas Ismail Sabri, prosedur operasi standard (SOP) PKP yang dikuatkuasakan di Kelantan dan tiga daerah di Sarawak sama dengan enam negeri yang telah dilaksanakan PKP sebelum ini. – AlHijrah Online

Leave a Reply