Polis langgar larangan merokok bakal berdepan tindakan

Video polis merokok di premis makanan tular di media sosial

JOHOR BAHRU – Tindakan sewajarnya akan diambil ke atas anggota atau pegawai polis yang didapati melanggar peraturan larangan merokok di premis makanan yang mana video melakukan perbuatan itu telah tular di dalam laman media sosial.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, berikutan itu, pihaknya akan menjalankan siasatan lanjut
berhubung perkara tersebut.

Menurutnya, pihaknya juga telah memaklumkan perkara itu kepada pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standart (JIPS) untuk diambil tindakan bagi mengenal pasti anggota atau pegawai yang terlibat.

“Ini disebabkan mereka memakai pakaian uniform dan kerajaan pula telah menguatkuasakan larangan merokok, maka tanda larangan merokok itu perlu dipatuhi semua pihak termasuk pegawai dan anggota polis juga.

“Perbuatan ini amat tidak beretika sama sekali kerana mereka telah melanggar tindakan yang tidak boleh dilakukan di tempat terbuka pada masa ini.

“Di Semenanjung, larangan ini telah dikuatkuasakan, tetapi di Sabah dan Sarawak on hold (ditahan). Kalau mereka (anggota atau pegawai polis) yang terlibat itu di Semenanjung, maka tindakan sewajarnya akan diambil,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang video tersebut selepas menghadiri mesyuarat di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor.

Video berdurasi lapan saat itu memaparkan seorang anggota polis
memegang rokok ketika berada di premis makanan yang merupakan kawasan larangan merokok.

Dipercayai video itu diambil di kawasan premis makanan di Semenanjung Malaysia kerana jelas terdapat tanda larangan merokok. – Sinar Harian

Leave a Reply