PRA SEKOLAH, TADIKA KERAJAAN DAN SWASTA DICADANG BUKA 1 JULAI 2020

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan Malaysia hari ini telah membentangkan Prosedur Operasi Standard (SOP) kepada Mesyuarat Khas Menteri-Menteri dan mencadangkan prasekolah, tadika kerajaan, dan tadika swasta beroperasi bermula 1 Julai 2020.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan pihaknya telah menerima dan bersetuju dengan SOP yang telah dibentangkan.

“Kita bersetuju dengan SOP yang dibentangkan dan cadangan prasekolah dan tadika dibuka adalah pada 1 Julai 2020,” katanya dalam sidang media Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan di Putrajaya.

Ismail berkata perincian lengkap mengenai SOP pembukaan prasekolah akan diumumkan Menteri Kanan (Pendidikan), Dr Radzi Jidin.

“SOP sebelum kemasukan pelajar, sewaktu dalam kelas, waktu pulang dan SOP cara bermain dan waktu makan semuanya lengkap tetapi perinciannya akan diumumkan menteri pendidikan,”katanya.

Ismail memaklumkan pembukaan itu nanti akan melibatkan 6,216 prasekolah, 7,887 tadika swasta, 8,530 Tadika Kemas dan 1,781 Tadika Perpaduan. – AlHijrah Online / Zaim Zamani

One comment

 • Pra sekolah – ( t’masuk 12 tahun ke bawah golongan yg mudah di jangkiti covid-19 ) …..

  Ni cadangan saya sahaja…

  – Apa kata sekolah rendah darjah 1-6 tahun ni di batalkan sehingga hujung tahun … pengukuhan setiap subjek dibuat guru2 melalui online class / Whatapps …

  – Tahun 2021 kelas bermula seperti biasa darjah 1-6 ‘ sedikit sebanyak kelas 2020 pembelajaran melalui online class / whatapps mengukuhkan lagi pemahaman budak- budak sekolah rendah ni …

  – Maksudnyer tahun depan kelas 2021 ‘ tapi budak2 masih belajar sukatan pelajaran 2020 ….

  Pra sekolah masih pra sekolah ‘ ..
  cuma pembelajaran dari rumah sekarang ni di teruskan seperti biasa untuk memudahkan pembelajaran untuk tahun hadapan ….

  Saya mempunyai seorang anak darjah 1, seorang pra sekolah , seorang tadika …

  Setakat ni saya masih boleh memantau pembelajaran yang di beri oleh guru masing- masing …..

  Kerisaun terbesar saya ‘ mengenai SOP ..
  mereka masih tidak faham mengenai jarak selamat , dan umur budak- budak seperti 7-6 ke bawah masih tidak mengerti jarak selamat antara mereka ….

Leave a Reply