PROAKTIF BANTU MANGSA BANJIR- YDP AGONG

KUANTAN: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitak agar pihak berkuasa untuk lebih proaktif memberikan bantuan kepada mangsa banjir yang terperangkap di kawasan pedalaman.

Seri Paduka bertitah, baginda dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah melihat beberapa muat naik di media sosial oleh mereka yang terdesak meminta bantuan.

“Ada pihak yang mengatakan mereka terperangkap di satu tempat dan tidak ada bantuan, saya harap kita dapat segera bantu mereka dan pastikan mereka ini selamat.

“Pihak berkaitan perlu lebih aktif dan yang mana mempunyai helikopter boleh memainkan peranan lebih aktif meninjau kawasan supaya dapat mempercepatkan bantuan pada waktu kecemasan,” titah Seri Paduka.

Terdahulu, Al-Sultan Abdullah berkenan memandu sendiri kenderaan pacuan empat roda ke pusat pemindahan sementara (PPS) Wisma Belia di sini, untuk menyantuni mangsa banjir dengan diiringi oleh anakanda, Tengku Panglima Muda Tengku Ahmad Ismail Mu’adzam Shah.

Sementara Al-Sultan Abdullah menyantuni mangsa banjir, Raja Permaisuri Agong turut mencemar duli bagi menyediakan juadah kepada mangsa banjir, di PPS Sri Damai di sini, yang menempatkan 128 orang daripada 49 keluarga.–AlHijrah Online

Leave a Reply