RUMAH MALAYSIA, PENJENAMAAN SEMULA PPR DENGAN POLISI BAHARU

JOHOR BAHRU: Program Perumahan Rakyat (PPR) akan dikenali sebagai Rumah Malaysia pada projek pembinaan akan datang, dengan ciri pembaharuan iaitu penyelarasan keluasan lantai dan harga kediaman di seluruh negara.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Zuraida Kamaruddin berkata keluasan Rumah Malaysia yang ditetapkan adalah tidak kurang 900 kaki persegi (kps) dan mesti diduduki penyewa dalam tempoh tiga bulan selepas disiapkan.

Katanya, langkah tersebut bagi mengelakkan rumah yang dibina kosong serta tidak berpenghuni.

Ujarnya, penyewa diberikan tempoh dua tahun untuk membeli rumah tersebut, dan tempoh lanjutan selama setahun akan dipertimbangkan jika penyewa mempunyai masalah pinjaman bank.

“Kita faham ada penyewa dari golongan yang kurang berkemampuan, yang tidak layak memiliki rumah, jadi kita ambil kira mereka memberi pengecualian untuk mereka tinggal di rumah tersebut,” katanya selepas merasmikan Majlis Penyerahan Kunci Rumah Taman Seri Milek Perdana Fasa Satu dan PPR Taman Perling di Hotel Double Tree Hilton, di sini.

Tambah Zuraida, sebanyak 11 projek Rumah Malaysia melibatkan 4,120 unit rumah akan dibangunkan dan kesemua projek tersebut dalam proses tender bagi mencari kontraktor yang layak.

Sebelum ini, keluasan rumah PPR hanya 650 hingga 750 kps dengan kadar sewa berlainan bergantung kepada keluasan kediaman.—AlHijrah Online

Leave a Reply