Connect with us

ALHIJRAH NEWS

SIREN AMARAN TSUNAMI DIBUNYIKAN DI EMPAT DAERAH SABAH

DALAM NEGARA

SIREN AMARAN TSUNAMI DIBUNYIKAN DI EMPAT DAERAH SABAH

Kawasan yang terlibat ialah Tawau, Semporna, Kunak dan Lahad Datu yang dijangka berdepan kesan gelombang tsunami antara jam 10.30 pagi hingga 12 tengah hari.

TAWAU: Siren amaran awal tsunami dibunyikan di empat daerah di pantai timur Sabah hari ini susulan gempa bumi kuat bermagnitud 7.9 yang melanda Mindanao, Filipina pada jam 7.37 pagi.

Penduduk di kawasan terlibat diminta berwaspada dan mematuhi arahan pihak berkuasa.

Kawasan yang terlibat ialah Tawau, Semporna, Kunak dan Lahad Datu yang dijangka berdepan kesan gelombang tsunami antara jam 10.30 pagi hingga 12 tengah hari.

Berdasarkan analisis Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), gelombang setinggi kira-kira 0.4 meter berpotensi melanda kawasan pantai di daerah berkenaan.

Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam, Arthur Joseph Kurup berkata MetMalaysia bersama agensi keselamatan sedang memantau perkembangan situasi termasuk risiko tsunami dan sebarang gempa susulan secara berterusan.

“Penduduk di kawasan pantai terbabit diminta kekal tenang dan tidak panik serta memberi kerjasama penuh dengan mematuhi sebarang arahan evakuasi atau keselamatan yang dikeluarkan pihak berkuasa tempatan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau turut menasihatkan orang ramai supaya menjauhi kawasan pantai sepanjang tempoh amaran berkuat kuasa demi keselamatan diri dan keluarga.

“Orang awam juga diingatkan supaya tidak menyebarkan maklumat tidak sahih yang boleh mencetuskan kegusaran dalam kalangan masyarakat,” tambahnya.

Gempa bumi yang berpusat berhampiran Mindanao itu turut menyebabkan gegaran dirasai di beberapa kawasan di Sabah, termasuk Tawau dan Semporna, selain mencetuskan amaran tsunami di beberapa negara sekitar rantau ini.

MetMalaysia akan terus menyalurkan maklumat terkini menerusi saluran rasmi termasuk laman web, aplikasi myCuaca dan media sosial dari semasa ke semasa. — AlHijrah Online

Dari masyarakat, untuk masyarakat

Click to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in DALAM NEGARA

To Top

Discover more from ALHIJRAH NEWS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading