Sultan Nazrin mencemar duli ke World #QuranHour


Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah berkenan berangkat mencemar duli untuk sama-sama mengimarahkan Ramadan dengan penghayatan al-Quran melalui World #QuranHour di Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), hari ini. FOTO MOHD FAZLI ZAINUL ABIDIN

KUALA LUMPUR – Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mencemar duli berangkat ke program World #QuranHour yang berlangsung di Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), di Gombak hari ini.

Ketibaan baginda pada jam 11.40 pagi turut diiringi Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari dan Rektor UIAM, Profesor Emeritus Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak.

Turut hadir pada program itu, pengasas Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF), Datuk Dr Hussamuddin Yaacub dan Ketua Pegawai Eksekutif WUIF, Marhaini Yusoff.

World #QuranHour 1440H mengangkat tema Solusi Cabaran Sejagat dengan mengajak masyarakat untuk memahami empat cabaran dunia akhir zaman, antaranya cabaran harta, serta mencari penyelesaian berpandukan saranan daripada Surah Al-Kahf.

Menurut kenyataan Hussamuddin sebelum ini, program yang telah berlangsung sejak empat tahun lalu ini telah berjaya mencipta momentum untuk menggalakkan orang ramai mendekati dan memahami al-Quran, di samping membuktikan ia tidak eksklusif untuk golongan tertentu sahaja sebaliknya menjadi tanggungjawab semua ummah untuk memahami isi kandungannya.

Program yang diadakan serentak di beribu-ribu lokasi di seluruh negara dan dunia ini menyasarkan 10 tahun untuk orang ramai mula menjadikan interaksi dengan al-Quran sebagai budaya, dalam usaha melahirkan generasi ummah yang berkerangka fikiran dan akhlak selari Kitab ini.

Leave a Reply