TANAH RUNTUH CAMERON HIGHLANDS: DUA MAYAT DITEMUI

SIMPANG PULAI: Dua mangsa yang tertimbus bersama kenderaan dalam kejadian tanah runtuh di Laluan FT 185, Jalan Simpang Pulai-Blue Valley, Simpang Pulai telah ditemui dan disahkan meninggal dunia.

Mangsa pertama, Muhammad Hafiz Hamdi, 31, pemandu lori yang membawa muatan sayur dari Cameron Highlands ke Ipoh berjaya ditemui kira-kira jam 8 malam Khamis.

ARTIKEL BERKAITAN – PEMANDU LORI MAUT DALAM TANAH RUNTUH CAMERON HIGHLANDS

Seorang lagi mangsa berusia dalam lingkungan 50-an ditemui dalam kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Toyota Vellfire juga disahkan maut di tempat kejadian.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, identiti mangsa pertama yang berasal dari Tanjung Piandang, Parit Buntar berjaya dikenal pasti manakala identiti mangsa kedua masih dikesan.

ARTIKEL BERKAITAN – DUA KENDERAAN TERTIMBUS DALAM TANAH RUNTUH

“Operasi mengeluarkan mangsa masih diteruskan dan pasukan penyelamat mengalami kesukaran berikutan kenderaan tersebut tertimbus dengan tanah,” katanya.

Beliau turut mengesahkan Bukan dua, sebaliknya tiga kenderaan dikenal pasti tertimbus runtuhan tanah setakat ini selain lori dan MPV yang ditemukan terbalik dalam kejadian itu.

Bagaimanapun katanya, bilangan sebenar mangsa terperangkap dalam kenderaan itu masih belum dikenal pasti.

“Operasi masih diteruskan sehingga kesemua mangsa berjaya ditemui sebelum kerja-kerja pembersihan dijalankan,” katanya.

Operasi dilakukan oleh Pasukan Khas Taktikal Operasi Penyelamat Malaysia (STORM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak dan Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART). – Alhijrah Online / Hamimah Hamid

Leave a Reply