2 JUTA AHLI DIBENAR KELUARKAN AKAUN 1 KWSP

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan membenarkan dua juta ahlinya untuk mengakses wang dalam Akaun 1 KWSP masing-masing menerusi kemudahan i-Sinar.

Menurut KWSP, dua juta ahli tersebut merangkumi mereka yang kehilangan pekerjaan, diberi cuti tanpa gaji atau tiada sumber pendapatan.

KWSP dalam kenyataannya hari ini memaklumkan sejumlah RM14 bilion akan tersedia untuk ahli yang layak dan mereka boleh membuat permohonan bermula Disember 2020.

“Pengkreditan pertama akan bermula pada Januari 2021. Amaun pendahuluan ini akan dikreditkan secara berkala sehingga enam (6) bulan bermula pada tarikh pertama pengkreditan.

“Secara umum, ahli yang layak boleh mengakses 10 peratus daripada amaun simpanan mereka dalam Akaun 1, tertakluk kepada baki minimum RM100,” jelas kenyatan KWSP.

Ujar kenyataan tersebut ahli yang mempunyai baki RM90,000 dan ke bawah dalam Akaun 1, akan mempunyai akses kepada amaun sehingga RM9,000.

Manakala ahli yang mempunyai baki lebih daripada RM90,000 dalam Akaun 1, boleh mengeluarkan sehingga 10 peratus jumlah simpanan namun amaun maksimum yang boleh didahulukan adalah RM60,000.

Pun begitu ahli yang memilih untuk memohon kemudahan i-Sinar perlu menggantikan amaun yang telah didahulukan.

Caruman baharu akan dikreditkan 100 peratus ke dalam Akaun 1 sehingga amaun pendahuluan yang diterima telah digantikan semula kemudian caruman akan kembali ke kadar pecahan asal iaitu 70 peratus bagi Akaun 1 dan 30 peratus bagi Akaun 2. – AlHijrah Online / Zaim Zamani

Leave a Reply