50 JURI ALL TOGETHER NOW MALAYSIA DIPANGGIL POLIS

PUTRAJAYA: Pihak yang terlibat dengan penggambaran progam All Together Now Malaysia (ATNM) termasuk 50 orang juri selebriti akan dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Putrajaya.

Ia bagi membantu siasatan isu pelanggaran Prosedur Operasi Standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ketika rakaman dijalankan.

Ketua Polis Daerah Putrajaya ACP Mohd Fadzil Ali berkata polis telah menerima satu laporan polis daripada seorang lelaki yang tidak berpuashati dan mendakwa program tersebut telah SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang sedang berkuatkuasa.

“Siasatan awal pihak polis mendedahkan penggambaran ATNM dilaksanakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 3 Mac 2021 hingga 11 April 2021 dengan merujuk SOP Sektor Industri Kreatif – Acara Langsung (PKPP) yang sedang berkuatkuasa pada ketika itu.

“Pihak penerbit program dikehendaki mematuhi SOP PKPP yang membenarkan rakaman berlangsung dengan kehadiran penonton tidak melebihi 50 peratus kapasiti serta mematuhi SOP berkaitan saringan kesihatan, pemakaian pelitup muka dan penjarakan fizikal,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Berhubung dakwaan pelanggaran SOP, Mohd Fadzil berkata polis telah menjalankan siasatan di bawah peraturan 18, Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan (Kawalan Pergerakan Pemulihan) kerana tidak mematuhi SOP PKPP dengan tidak memakai pelitup muka ditempat awam.

Siasatan juga dibuat di bawah Seksyen 269 Kanun Keseksaan (Akta 574) iaitu perbuatan cuai yang mungkin merebakkan jangkitan apa-apa penyakit berbahaya.

“Kertas siasatan akan dirujuk ke kamar Timbalan Pendakwa Raya setelah siasatan selesai,” katanya.

Sebelum ini tular video ketika penggambaran ATNM yang mengundang perhatian ramai selepas 50 orang juri terdiri daripada selebriti terkenal tanah air yang dirakamkan dalam satu lokasi tanpa memakai pelitup muka. — AlHijrah Online

One comment

Leave a Reply