ABDUL AZEEZ DIBERI KEBENARAN KE LUAR NEGARA, KETUAI MISI KEMANUSIAAN PALESTIN

SIDANG MEDIA MISI KEMANUSIAAN UMNO KE GAZA PALESTIN BARU-BARU INI

KUALA LUMPUR: Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) memberi kebenaran kepada Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim untuk ke luar negara bagi mengetuai misi Humanitarian Mission 4 Palestine (HM4P) al-Quds dan Gaza.

Memetik laporan Bernama, Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata, Abdul Azeez telah mengemukakan permohonan untuk melaksanakan misi berkenaan berserta dokumen lain seperti surat sokongan daripada Wisma Putra dan surat pelepasan daripada mahkamah kepada Imigresen pada minggu lepas.

Permohonan itu katanya telah diluluskan Jawatankuasa Khas Bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang) dan Menteri Dalam Negeri yang menilai permohonon tersebut berdasarkan bantuan kemanusiaan.

“Tiada isu (untuk Abdul Azeez ke luar negara) kerana beliau mengemukakan permohonan berserta surat sokongan yang berkaitan,” katanya kepada Bernama.

Dalam pada itu tambahnya kebenaran perjalanan tersebut diberikan dengan syarat penyertaan bagi misi tersebut tidak boleh melebihi 10 orang, selain tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) semasa.

Misi kemanusiaan HM4P selama dua minggu anjuran Biro Kebajikan UMNO (Bikum) digerakkan untuk menyalurkan bantuan makanan dan ubat-ubatan ke Palestin yang terjejas selepas serangan tentera Zionis bulan lalu. — AlHijrah Online

Leave a Reply