AGONG, RAJA PERMAISURI BERANGKAT KE U.K., HADIR PERTABALAN RAJA CHARLES III

Gambar Fail. — FB Istana Negara

PUTRAJAYA: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan mengadakan Lawatan Khas ke London, United Kingdom bermula dari 3 hingga 14 Mei 2023.

Baginda berdua telah dijemput oleh Baginda Raja Charles III untuk menghadiri upacara pertabalan di Westminster Abbey pada 6 Mei 2023.

Seri Paduka Baginda berdua juga berkenan untuk menghadiri Majlis Resepsi dihoskan oleh Raja Charles III di Istana Buckingham pada 5 Mei 2023.

Memetik kenyataan Wisma Putra hari ini, Lawatan Khas pemerintah negara ini adalah amat signifikan di dalam konteks menyatukan hubungan sedia ada dan akrab yang dikongsi di antara Malaysia dan UK, terutamanya di antara institusi diraja kedua-dua negara serta ikatan dalam Komanwel.

“Lawatan Khas ini turut menzahirkan kepentingan hubungan erat di antara kedua-dua negara bekerjasama dalam pelbagai bidang yang disokong di peringkat pemerintahan tertinggi negara.” -Alhijrah Online

Leave a Reply