BANJIR DI PERAK, HAMPIR 400 MANGSA DIPINDAHKAN

TAIPING: Hampir 400 penduduk dari Taiping dan Batu Kurau dipindahkan ke lima pusat pemindahan sementara (PPS) susulan kejadian banjir akibat hujan lebat yang melanda kawasan itu sejak semalam.

Kesemua mereka membabitkan 93 keluarga masing-masing dari Kampung Pantai Besar, Kampung Sungai Ara Dan Kampung Jemerang Star di Batu Kurau, manakala Kampung Changkat Baru Matang dan Kampung Air Kuning di Taiping.

Lima PPS yang dibuka ialah Dewan Orang Ramai Kampung Sungai Ara, Dewan Orang Ramai Pantai Besar, Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Pantai Besar dan Sekolah Rendah Agama Rakyat Ngah Ibrahim Al Barakah dan Dewan Orang Ramai Air Kuning.

Menurut Komander Operasi Dari Balai Bomba Dan Penyelamat (BBP) Kuala Kurau, Penguasa Bomba Mohamed Habib Mohamed Dali, pasukan bomba melakukan pemantauan di semua lokasi terlibat bagi memastikan tiada kejadian tidak diingini berlaku.

“Pasukan bomba kita telah bersedia dengan segala kemungkinan jika berlaku banjir lebih besar.

“Bot telah disediakan termasuk bot-bot kecil sekiranya perlu masuk ke kawasan yang sukar. Kami juga telah bersedia dengan kelengkapan yang perlu sebagai langkah berjaga-jaga,” katanya.

Menurut Mohamed Habib, semua mangsa dipindahkan ke tempat ekoran terdapat kawasan penempatan yang ditenggelami sehingga paras dada orang dewasa yang membahayakan penduduk.

Sementara itu, tinjauan Alhijrah Online bersama Ahli Dewan Undangan (ADUN) Changkat Jering, Ahmad Saidi Mohamad Daud mendapati arus Sungai Larut agak deras.

Menurut Ahmad Saidi, beliau telah mengarahkan semua agensi berkaitan untuk mengambil langkah berjaga-jaga kemungkinan paras air yang lebih tinggi.

“Kita sudah berbincang dan bersetuju pusat pemindahan banjir hanya diumumkan tutup sekiranya air telah surut, namun pusat pemindahan ini akan terus beroperasi sekiranya berlaku kemungkinan banjir lebih besar.

“Melihatkan keadaan cuaca sekarang ini kita jangkakan kemungkinan besar petang akan berlaku hujan lagi, jadi kalau berlaku lagi peristiwa banjir maknanya kita telah bersedia,” katanya.

Ahmad Saidi, semua PPS akan bersedia 24 jam bagi menerima mangsa banjir.

Namun katanya, setiap PPS akan dipastikan memenuhi prosuder operasi standard (SOP) bagi mengekang penularan wabak COVID-19.–AlHijrah Online / Hamimah Hamid

Leave a Reply