ENAM AHLI JAWATANKUASA RCI TH DILANTIK

PUTRAJAYA: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Idris Ahmad hari ini menyerahkan watikah lantikan kepada enam ahli jawatankuasa Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Lembaga Tabung Haji (TH).

Menerusi hantarannya di Facebook, pelantikan ahli jawatankuasa tersebut telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

“Penubuhan RCI Tabung Haji merupakan hasrat ramai pihak termasuklah diri saya. Tabung Haji merupakan sebuah institusi kewangan Islam yang lama di tanah air yang perlu dijaga dan dipertahan.

“Maka, dengan izin Allah pada pagi ini saya bersama Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary telah diamanahkan untuk menyerahkan watikah pelantikan kepada kesemua ahli anggota RCI TH,” katanya, hari ini.

Bekas Ketua Hakim Negara Tun Mohamed Raus Sharif telah dilantik sebagai pengerusi ahli RCI TH sementara lima lagi ahli ialah bekas Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Samsudin Osman, dan Pengasas RHB Group Tan Sri Abdul Rashid Hussain.

Seterusnya, bekas Pengerusi Bank Muamalat Malaysia Berhad Tan Sri Dr Mohd Munir Abdul Majid; Naib Canselor Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (Unishams) yang juga Ahli Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti (SC) Prof Dr. Asmadi Mohamed Naim; serta Akauntan Bertauliah yang juga Timbalan Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Norsyahrin Hamidon.

Sebelum ini, kerajaan bersetuju untuk menubuhkan RCI di bawah Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 (Akta 119) bagi menyiasat isu-isu pengurusan dan operasi Tabung Haji.

Turut hadir dalam Majlis Penyerahan Watikah Pelantikan RCI TH ialah Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Jabatan Perdana Menteri Datuk Jamil Rakun dan Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Hakimah Yusof.

“Doa saya agar Allah SWT memandu setiap gerak di dalam memikul amanah yang cukup besar dan berat ini. Semoga Allah SWT memberikan kebaikan kepada kita semua. Siiru ‘ala barakatillah,” katanya.–AlHijrah Online

Leave a Reply