FILEM ‘MENTEGA TERBANG’ BERTENTANGAN DENGAN AKIDAH UMAT ISLAM MALAYSIA

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mendapati filem ‘Mentega Terbang’ mempunyai pertentangan jelas dengan akidah serta cara kehidupan umat Islam di Malaysia yang beraliran Mazhab Syafie.

Ia selepas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar mengarahkan JAKIM untuk meneliti secara keseluruhan kandungan filem tersebut.

Jelas beliau, pihaknya telah menerima pelbagai pandangan dan reaksi masyarakat yang gusar berhubung penayangan filem tersebut yang hangat diperkatakan di media sosial.

Katanya, beliau amat memahami akan sensitiviti masyarakat Malaysia khususnya yang beragama Islam berhubung isu filem itu.

“JAKIM telah diminta untuk mengemukakan ulasan secara terperinci kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) agar tindakan dapat diambil berpandukan undang-undang sedia ada.

“Pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) juga telah diminta untuk memanggil pihak-pihak yang terbabit dengan penerbitan filem ini untuk urusan selanjutnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tegas Mohd Na’im, pihaknya sama sekali tidak berkompromi dengan apa jua kandungan penerbitan yang boleh mencemarkan kesucian agama Islam khususnya perkara yang boleh mengundang kontroversi serta keharmonian masyarakat Malaysia.

“Saya juga ingin menasihatkan kepada penggiat seni kreatif agar lebih berhati-hati dalam menerbit dan menyiarkan bahan kandungan kepada masyarakat agar matlamat Kerajaan menuju Negara Madani akan tercapai.

“Masyarakat awam dinasihatkan agar lebih berhati-hati dalam memilih rancangan TV untuk tontonan seisi keluarga sama ada di platform dalam talian mahupun mana-mana saluran agar tidak terdedah kepada unsur-unsur yang boleh menjejaskan akidah Islamiah,” katanya.—AlHijrah Online

Leave a Reply