India mahu juruterbangnya dibebaskan

Juruterbang India ditahan oleh pihak berkuasa Pakistan
kelmarin – Foto Sinar Harian

NEW DELHI, 28 Februari – India menuntut pembebasan juruterbangnya yang ditahan Pakistan selepas jet tempurnya ditembak jatuh semasa merentasi Kawalan Garisan (LoC), sempadan de facto memisahkan Kashmir ditadbir kedua-dua negara.

Rakaman video yang menunjukkan juruterbang itu ditutup mata dengan darah mengalir pada wajahnya dikongsikan oleh Kementerian Maklumat Pakistan.

India menyifatkan tindakan Pakistan mendedahkan rakaman itu sebagai kurang sopan.

Sinar Harian memetik laporan agensi berita, serangan udara merentasi LoC membahagi wilayah India dan Pakistan di Kashmir adalah yang pertama sejak perang pada tahun 1971.

Insiden menembak jatuh dua jet tentera oleh Pakistan itu, telah meningkatkan ketegangan antara kedua-dua negara.

Serangan itu berlaku selepas India membedil kem militan di Pakistan sebagai tidak balas pengeboman berani mati yang membunuh sekurang-kurangnya 40 anggota separa tentera India di Kashmir.

Juruterbang yang ditahan Pakistan dikenali sebagai Komander Sayap Abhi Nandan.

Jurucakap Menteri Luar India, Raveesh Kumar semalam berkata, Abhi Nandan dilaporkan hilang selepas pesawatnya ditembak jatuh oleh jet pejuang Pakistan di kawasan sempadan Kashmir.

Sementara itu, jurucakap tentera Pakistan, Mejar Jeneral Asif Ghafoor berkata, juruterbang itu dilayan mengikut norma etika ketenteraan.

Leave a Reply