JATUH HUKUM PENGASUH CUAI TERHADAP DUA BAYI DI TASKA 15 OGOS

Sumber Gambar: BERNAMA

JOHOR BAHRU: Mahkamah Sesyen di sini hari ini menetapkan 15 Ogos ini untuk menjatuhkan hukuman terhadap seorang pengasuh taska yang mengaku bersalah atas dua pertuduhan bertindak cuai terhadap dua bayi di sebuah taska, Mac lepas. 

Peguam Syufri A. Samad memberitahu pemberita di luar mahkamah bahawa jurubahasa memaklumkan kes itu ditangguhkan kerana Hakim Datuk Che Wan Zaidi Che Wan Ibrahim dimasukkan ke hospital kerana kurang sihat.

Pada 21 Mei lepas, Nurul Shahira A’shiqin Sulaiman, 28, mengaku bersalah atas pertuduhan bertindak cuai terhadap seorang bayi perempuan berusia sembilan bulan dan seorang bayi lelaki berumur tujuh bulan di sebuah taska dan mahkamah menetapkan hari ini untuk mendengar fakta kes sebelum menjatuhkan hukuman.

Wanita itu sebagai orang yang mempunyai pemeliharaan terhadap kedua-dua bayi berkenaan didakwa telah bertindak secara cuai dengan cara yang mungkin akan menyebabkan kedua-dua mangsa mengalami kecederaan fizikal.

Dia dituduh melakukan perbuatan itu di sebuah taska di Jalan Utama 34, Taman Mutiara Rini, di sini, kira-kira 1 tengah hari, Mac lepas mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 dan boleh dihukum di bawah seksyen yang sama.

Jika sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjara sehingga 20 tahun atau kedua-duanya, dan sebagai tambahan tertuduh boleh dikenakan bon berkelakuan baik serta melaksanakan khidmat masyarakat.

Pada 15 Mei lepas, tular dua video berdurasi 48 saat dan 39 saat menerusi media sosial yang menunjukkan seorang perempuan mengasari seorang bayi yang sedang menangis.–AlHijrah Online

Leave a Reply