JAWI DIARAH BEKERJASAMA DENGAN PDRM BERHUBUNG HIMPUNAN DI IBU NEGARA

KUALA LUMPUR: Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) telah mengarahkan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) supaya bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi menjalankan siasatan berhubung perhimpunan dan perarakan di ibu negara, Ahad lepas.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata JAWI selaku pihak berkuasa agama di Wilayah Persekutuan tidak akan berkompromi dengan sebarang perbuatan yang bertentangan dengan ajaran Islam serta undang-undang.

Beliau berkata pihaknya telah menerima laporan serta maklum balas masyarakat berkaitan perhimpunan dan perarakan di hadapan Kompleks Sogo dan Dataran Merdeka, Kuala Lumpur baru-baru ini.

“Jabatan ini ingin menasihatkan semua pihak agar akur dan menghormati kedudukan Islam seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata apa-apa usaha untuk mempromosi serta menormalisasikan gaya hidup songsang yang bercanggah dengan nilai Islam dan fitrah insan adalah tidak boleh diterima sama sekali.

PDRM dalam kenyataan pada Ahad memaklumkan pihaknya telah membuka satu kertas siasatan berhubung penganjuran perhimpunan dan perarakan berkenaan mengikut Seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman 2012 dan Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1995.

Seramai 150 orang terdiri daripada aktivis hak asasi manusia, mahasiswa dan ahli parti politik telah berhimpun dan berarak sambil memegang plakad antaranya tertulis ‘Imagine If Men Are As Disgusted With Rapes As With Periods, Child Not Pride, Trans Women Are Women, Police Your Behaviour Not My Body.’–AlHijrah Online

One comment

  • Kalau polis ada disitu sudah tentu dah boleh leraikan himpunan masatu juga. Polis tidorke

Leave a Reply