JENAZAH LIMA BERANAK MAUT KEMALANGAN DIKEBUMI DALAM SATU LIANG LAHAD

Ahli keluarga membawa keluar jenazah Siti Nur Aminah Nasaruddin, 8, dari Unit Forensik Hospital Kampar untuk disolatkan di Masjid Al Hadri dan dikebumikan di tanah perkuburan Islam di Padang Rengas hari ini. – Bernama

PADANG RENGAS: Jenazah empat beradik dan ibu mereka yang maut kemalangan di KM310.2 Lebuhraya Utara Selatan dekat Kampar awal pagi tadi selamat dikebumikan dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Kampung Paya Panjang di sini, kira-kira 6.30 petang tadi. 

Terdahulu, jenazah Azriyani Abdul Latif, 45, serta tiga anaknya Muhammad Azib Nasaruddin, 23, Siti Nur Aminah, 8, dan Ahmad Uwais Qorni, 5, dibawa dari Hospital Kampar manakala seorang lagi jenazah anaknya Muhammad Fawwaz, 7, dibawa dari Hospital Tapah selepas bedah siasat selesai dijalankan.

Sebaik tiba di Padang Rengas, jenazah disolatkan di Masjid Al Hadhari dan terus dibawa ke tanah perkuburan itu dalam cuaca redup pada kira-kira 5.55 petang.

Suasana pilu menyelubungi tanah perkuburan dihadiri lebih 500 orang itu sebaik jasad lima beranak itu dimasukkan ke dalam liang lahad.

Ketika kejadian, kelima-lima beranak itu dalam perjalanan dari Kuala Kangsar ke Kampung Changkat Petai, Tapah Road.

Difahamkan, Azriyani pulang ke rumah ibu bapanya untuk membawa bapanya menjalani pemeriksaan kesihatan di Hospital Tapah hari ini namun tidak berkesempatan apabila terkorban dalam kemalangan tersebut.

Lima sekeluarga itu yang menaiki kereta Proton Saga maut apabila kenderaan tersebut hilang kawalan dan merempuh belakang sebuah lori muatan pasir di KM310. 2 Lebuhraya Utara Selatan arah selatan pada 2.42 pagi tadi.

Azriyani dan tiga anaknya maut di tempat kejadian dan mayat kesemua mangsa dibawa ke Hospital Kampar manakala seorang lagi anaknya Muhammad Fawwaz meninggal dunia ketika mendapat rawatan di Hospital Tapah. — AlHijrah Online

Leave a Reply