PADERI OKU DITUDUH MENCABUL

BUTTERWORTH: Seorang paderi orang kurang upaya (OKU) bisu dan pekak warga Korea dihadapkan ke Mahkamah Majistret Butterworth atas dua pertuduhan mencabul kehormatan dua lelaki yang juga OKU pada 2013 dan 2017.

Tiada pengakuan direkodkan tertuduh Jee Jong Hoon, 54, hari ini kerana ketiadaan jurubahasa Korea dan jurubahasa isyarat antarabangsa bagi membaca pertuduhan.

Mengikut kedua-dua pertuduhan lelaki warga Korea itu didakwa menggunakan kekerasan jenayah dengan memeluk, mencium bibir dan menggeselkan kemaluannya terhadap dua lelaki yang kini berusia 27 dan 28 tahun dengan niat mencabul kehormatan.

Kesalahan itu didakwa dilakukan tertuduh pada 12.20 tengah malam pada Oktober 2013 dan 11.00 malam hingga 01.00 pagi pada Julai 2017.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di dalam bilik di tingkat 11, Apartment Seri Cemerlang, Kampung Paya, Butterworth.

Pendakwaan dilakukan mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan penjara maksimum 10 tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua hukuman.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM10,000 bagi kedua-dua pertuduhan dan menetapkan 18 Januari depan untuk sebutan semula kes. — AlHijrah Online

Leave a Reply